Sparen:

In de winkel krijg je 25% van het aankoopbedrag in spaarpunten

Huygens’ Hofwijck


Huygens’ Hofwijck, gelegen naast het station, is één van de mooist bewaard gebleven monumenten uit de Gouden Eeuw en nu een museum.


De buitenplaats Hofwijck is het geesteskind van Constantijn Huygens (1596-1687); Dichter, musicus, kunstkenner en secretaris van de prinsen van Oranje. Op Hofwijck kon Constantijn ontsnappen aan zijn drukke leven aan het Haagse Hof. Met een omvang van tien bij tien meter is het een van de kleinste buitenhuizen van Nederland, zo niet het kleinste.


De Gouden Eeuw van Constantijn 

Als dichter, componist en kunstkenner bevond hij zich in het hart van het culturele en artistieke leven. Als secretaris en raadsman van de Oranjes maakte hij de grote politieke en militaire ontwikkelingen van heel nabij mee. En als diplomaat en netwerker pur sang onderhield hij betrekkingen met intellectuelen in heel Europa.


In De Gouden Eeuw van Constantijn worden al deze aspecten van Constantijns leven en werk belicht. U kunt er, omringd door de familieportretten en andere kunstvoorwerpen, luisteren naar ontroerende gedichten, lezen over Constantijns boeiende leven met de Oranjes en u verwonderen over de meer dan 100.000 brieven die hij tijdens zijn leven geschreven moet hebben.


'De sleutel van mijn hart is die van deze tuin'

Constantijn Huygens ontwierp het huis en de tuin in 1641. De bouwprincipes van de Italiaanse renaissance -symmetrisch en met harmonieuze maatverhoudingen- vormden het uitgangspunt. Hij liet zich daarbij inspireren door de klassieke Romeinse architect Vitruvius.


De plattegrond van de tuin heeft de vorm van het menselijk lichaam. Dit is uniek in de Hollandse tuinkunst. De bouwheer was trots op zijn Hofwijck. In zijn lange hofdicht Hofwijck dichtte hij: 'De sleutel van mijn hart is die van deze tuin'.


Christiaan Huygens

Zoon Christiaan, die met diverse ontdekkingen uitgegroeid is tot Nederlands bekendste wetenschapper, woonde hier ook de laatste acht jaar van zijn leven. Ook zijn collectie is hier te aanschouwen. 

vouchers