Je voordeel bij Residentie Orkest:

2 tickets voor de prijs van 1 voor het concert "Masterclassics met Tsjaikovski 4", op 26 mei 2018. Gebruik hiervoor de promotiecode HOFPAS. Deze actie geldt voor de eerste 100 Hofpashouders, dus wees er snel bij!

Residentie Orkest 


Het Residentie Orkest bewijst dat symfonische muziek ook in de 21e eeuw voor een groot en breed publiek van betekenis kan zijn. Met zijn reputatie als een van de beste orkesten van Europa is het orkest een belangrijk muzikaal boegbeeld van Den Haag als kosmopolitische stad van recht, vrede en cultuur. Het orkest verzorgt concertseries in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen en is veelvuldig te horen op locaties als het Amsterdamse Concertgebouw, TivoliVredenburg in Utrecht en De Doelen in Rotterdam. Daarnaast verzorgt het orkest het hele seizoen speciale cross-over en andere innovatieve producties in de Haagse poptempel Paard van Troje. (Fotograaf: Julie Algra)

Het Residentie Orkest is verder veelvuldig te horen in diverse andere belangrijke concertzalen wereldwijd. Tournees bracht het orkest o.a. naar New York, Boston, Chicago, Londen en Wenen maar ook landen als Japan, China, Duitsland, Frankrijk en Zuid-Amerika werden aangedaan. Belangrijk zijn de vele samenwerkingen met partners als Het Nationaal Theater, Gemeentemuseum Den Haag, Zaterdagmatinee en De Nationale Opera. In recente seizoenen speelde het orkest in een veel geprezen productie van Messiaens zeldzaam uitgevoerde opera Saint François d’Asisse, Poulencs Dialogues des Carmélites en La bohème van Puccini.
 

Educatie
Speerpunt in de ambities van het Residentie Orkest is het educatieve beleid. Jaarlijks participeren meer dan 31.000 scholieren in educatieve projecten waarmee het Residentie Orkest dé aanjager van muziekeducatie is in Den Haag. Het orkest heeft daartoe een educatieprogramma ontwikkeld voor alle leeftijden, waarmee het Residentie Orkest bijdraagt aan de sociale cohesie in Den Haag.

 

Een rijke historie

Sinds zijn eerste concert in 1904 heeft het Residentie Orkest zich ontwikkeld tot een van de gerenommeerde symfonieorkesten van Nederland. Opgericht door dr. Henri Viotta, tevens de eerste chef-dirigent, werd het orkest al snel een pleisterplaats voor componisten als Richard Strauss, Igor Stravinsky, Max Reger, Maurice Ravel, Paul Hindemith en Vincent d’Indy. Als gastdirigenten traden onder anderen Arturo Toscanini, Bruno Walter, Leonard Bernstein en Hans Knappertsbusch op. Na de Tweede Wereldoorlog werd Willem van Otterloo aangesteld. Hij was chef-dirigent van het Residentie Orkest van 1949 tot 1973 en bouwde een bijzondere reputatie op door de hoge speelkwaliteit te koppelen aan een avontuurlijke programmering. Na Van Otterloo voerden achtereenvolgens Jean Martinon, Ferdinand Leitner, Hans Vonk, Evgenii Svetlanov, Jaap van Zweden en Neeme Järvi het orkest aan als chef-dirigent. Het orkest heeft inmiddels met labels als BIS, Chandos, Challenge en DGG een rijke discografie opgebouwd.
 

Vaste dirigenten

Op dit moment werkt het Residentie Orkest met twee vaste dirigenten: Jan Willem de Vriend en de jonge Engelsman Nicholas Collon. Vanaf seizoen 2018-2019 wordt Nicholas Collon chef-dirigent en artistiek adviseur van het Residentie Orkest. Richard Egarr wordt vanaf 2019 vaste gastdirigent.


Concert: Masterclassics met Tsjaikovski 4
Tsjaikovski zit in ons DNA. Het is alsof ons orkest voor de klanken van de Russische grootmeester is gemaakt. Een erfenis van de Rus Jevgeni Fjodorovitsj Svetlanov, die ons jarenlang dirigeerde? Wie weet. Deze avond is een inspirerende kennismaking met dit bijzondere werk van Tsjaikovski, die zich bij deze weergaloze muziek liet inspireren door het lot, zijn kindertijd, onbezorgdheid en Rusland.

Kijk hier voor meer informatie. Kaarten bestellen kan via de webshop.