Je voordeel bij Residentie Orkest:

25% korting op Bachs Weinachtsoratorium op 14 en 16 december 2018. De korting is boekbaar met de speciale promotiecode HOFPAS

Residentie Orkest 


Het Residentie Orkest bewijst dat symfonische muziek ook in de 21e eeuw voor een groot en breed publiek van betekenis kan zijn. Met zijn reputatie als een van de beste orkesten van Europa is het orkest een belangrijk muzikaal boegbeeld van Den Haag als kosmopolitische stad van recht, vrede en cultuur. Het orkest verzorgt concertseries in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen en is veelvuldig te horen op locaties als het Amsterdamse Concertgebouw, TivoliVredenburg in Utrecht en De Doelen in Rotterdam. Daarnaast verzorgt het orkest het hele seizoen speciale cross-over en andere innovatieve producties in de Haagse poptempel Paard van Troje. (Fotograaf: Julie Algra)

Het Residentie Orkest is verder veelvuldig te horen in diverse andere belangrijke concertzalen wereldwijd. Tournees bracht het orkest o.a. naar New York, Boston, Chicago, Londen en Wenen maar ook landen als Japan, China, Duitsland, Frankrijk en Zuid-Amerika werden aangedaan. Belangrijk zijn de vele samenwerkingen met partners als Het Nationaal Theater, Gemeentemuseum Den Haag, Zaterdagmatinee en De Nationale Opera. In recente seizoenen speelde het orkest in een veel geprezen productie van Messiaens zeldzaam uitgevoerde opera Saint François d’Asisse, Poulencs Dialogues des Carmélites en La bohème van Puccini.
 

Educatie
Speerpunt in de ambities van het Residentie Orkest is het educatieve beleid. Jaarlijks participeren meer dan 31.000 scholieren in educatieve projecten waarmee het Residentie Orkest dé aanjager van muziekeducatie is in Den Haag. Het orkest heeft daartoe een educatieprogramma ontwikkeld voor alle leeftijden, waarmee het Residentie Orkest bijdraagt aan de sociale cohesie in Den Haag.

 

Een rijke historie

Sinds zijn eerste concert in 1904 heeft het Residentie Orkest zich ontwikkeld tot een van de gerenommeerde symfonieorkesten van Nederland. Opgericht door dr. Henri Viotta, tevens de eerste chef-dirigent, werd het orkest al snel een pleisterplaats voor componisten als Richard Strauss, Igor Stravinsky, Max Reger, Maurice Ravel, Paul Hindemith en Vincent d’Indy. Als gastdirigenten traden onder anderen Arturo Toscanini, Bruno Walter, Leonard Bernstein en Hans Knappertsbusch op. Na de Tweede Wereldoorlog werd Willem van Otterloo aangesteld. Hij was chef-dirigent van het Residentie Orkest van 1949 tot 1973 en bouwde een bijzondere reputatie op door de hoge speelkwaliteit te koppelen aan een avontuurlijke programmering. Na Van Otterloo voerden achtereenvolgens Jean Martinon, Ferdinand Leitner, Hans Vonk, Evgenii Svetlanov, Jaap van Zweden en Neeme Järvi het orkest aan als chef-dirigent. Het orkest heeft inmiddels met labels als BIS, Chandos, Challenge en DGG een rijke discografie opgebouwd.
 

Vaste dirigenten

Op dit moment werkt het Residentie Orkest met twee vaste dirigenten: Jan Willem de Vriend en de jonge Engelsman Nicholas Collon. Vanaf seizoen 2018-2019 wordt Nicholas Collon chef-dirigent en artistiek adviseur van het Residentie Orkest. Richard Egarr wordt vanaf 2019 vaste gastdirigent.


14 dec: Bachs Weihnachtsoratorium

Knisperende sneeuw, flonkerende kerstbomen, kaarslicht en kerstengelen: traditioneel kerst in een notendop. Maar de mooiste tijd van het jaar kan zeker niet zonder Bachs ‘Weihnachtsoratorium’. Het verhaal van een nieuw begin, van hoop, weet jaarlijks nog velen te inspireren. Het Residentie Orkest mag zich verheugen in het gezelschap van een van de beste koren van Nederland, vier bevlogen solisten en Bachspecialist Philipp von Steinaecker. Kijk hier voor meer informatie en om kaarten te bestellen.

VRIJDAG 14 DECEMBER,20:00 UUR
ZUIDERSTRANDTHEATER, DEN HAAG

Hofpasvoordeel: 25% korting op je tickets! 
De korting is boekbaar met promotiecode HOFPAS

 

16 dec: Bachs Weihnachtsoratorium – Lazy Sunday Editie

Zondagochtend lekker lang in bed blijven liggen? Geen sprake van! Echt genietend door het weekend ga je op een paar meter afstand van het strand. Onze musici en solisten hebben speciaal voor jou een niet te versmaden symfonisch ontbijt bereid. Een klankenpalet als een knapperig muzikaal croissantje met een glaasje versgeperste romantische frisheid. Niets is zo lekker wakker worden als de Lazy Sunday met het Residentie Orkest. Kijk hier voor meer informatie en om kaarten te bestellen.

Wij zorgen voor een goede start van je ochtend.
Voorafgaand aan het concert staat er koffie, thee, jus d’orange en iets lekkers te eten voor je klaar.

ZONDAG 16 DECEMBER,11:00 UUR
ZUIDERSTRANDTHEATER, DEN HAAG

Hofpasvoordeel: 25% korting op je tickets!
De korting is boekbaar met promotiecode HOFPAS