Nieuw:
Stap over en blijf genieten van voordeel
Stap over en blijf genieten van voordeel
21-09-2021 0

Miranda van Wilgen
Miranda van Wilgen
28-06-2021 0

Ga je mee wandelen ?
Ga je mee wandelen ?
09-06-2021 0

Rage Room FUN
Rage Room FUN
01-06-2021 0

Binnenhof in beeld
Binnenhof in beeld
22-05-2021 0

Winkelcentrum Leyweg, lijkt de slapende reus wakker?

Posted by admin 19-09-2018 0 Comment(s) De buurt in,

Winkelcentrum Leyweg is, op de binnenstad na, het grootste deels overdekte winkelgebied van de stad. Een gebied met een rijke historie, de nodige transformaties en torenhoge ambities.
 

De Leyweg is de laatste jaren vaak punt van discussie geweest. Het winkelcentrum heeft mindere tijden gekend, terwijl het altijd een gebied is geweest met heel veel potentie. Gaat het nog lukken die hoge ambities waar te maken? De voortekenen zijn veelbelovend!
 

Korte terugblik: hoe was het vroegâh?

Escamp werd grotendeels gebouwd na de Tweede Wereldoorlog, zo ook het winkelgebied. Daarvoor was het nog onderdeel van het dorp Loosduinen. Het winkelcentrum werd destijds gescheiden door het autoverkeer, een type inrichting dat vroeger heel gebruikelijk was en de nodige levendigheid met zich meebracht. In 1963 is de bouw afgerond. De Leyweg was klein, maar fijn en kreeg snel een authentiek karakter.
 

Eurocinema

De Eurocinema was destijds een ware publiekstrekker met een toonaangevende functie voor heel het winkelgebied. Voor de galapremière van de eerste film ‘Lawrence of Arabia’ werden zelfs koningin Juliana en prins Bernhard als eregasten uitgenodigd.
 

Aan het succes van de Eurocinema kwam helaas een eind. Mede door de toegenomen concurrentie en de opkomst van de videorecorder kon het niet meer voortbestaan. In 1987 ging de bioscoop dicht en sindsdien hebben er zich andere winkels gevestigd. Inmiddels wordt op die memorabele plek de bouw afgerond van 65 sociale huurwoningen.
 

 

(Foto1: Htmfoto, Hans Klok | Foto2: Haagse Beeldbank, Dienst voor de Stadsontwikkeling)


Uitbreiding en modernisering

Sinds eind jaren 90 is er veel geïnvesteerd in de herontwikkeling van de Leyweg. Er kwamen o.a. nieuwe winkelblokken, woningen en ook de infrastructuur ging op de schop. Het gebied en het winkelaanbod werd groter, zo ook de ambities en verwachtingen.
 

De populariteit van het winkelgebied leek in pieken en dalen te verlopen. De vele veranderingen vielen namelijk niet bij iedereen in de smaak. Het absolute dieptepunt werd ervaren tijdens de economische crisis (en de jaren erna) met als gevolg dat de leegstand bijna opliep tot 10%. Na het faillissement van de V&D leek de gifbeker leeg.
 

Het winkelgebied heeft een structureel overaanbod aan winkelmeters, een onduidelijk profiel en de branchering sluit onvoldoende aan op de doelgroepen in Escamp,” aldus oud-wethouder Karsten Klein in een tussenrapportage aan de gemeenteraad.
 

Leyweg anno 2018: Van vele markten thuis!

De laatste paar jaar is de stijgende lijn weer ingezet. De leegstand wordt bestreden, de levendigheid is vergroot en het winkelaanbod is meer divers dan ooit. Lijkt de Leyweg dan eindelijk haar volle potentie te gaan benutten?

 

Enorm winkelaanbod; ideaal voor de dagelijkse boodschappen

Winkelcentrum Leyweg wordt niet overspoeld door grote, landelijke en internationale winkelketens. En dat is maar goed ook, want zo blijven de verhoudingen gezond. De lokale winkeliers hebben hun kansen gegrepen en positief bijgedragen aan de enorme diversiteit van het winkelcentrum.
 

De Leyweg is een walhalla voor het doen van je boodschappen. Naast de Jumbo en de Hoogvliet kan je hier ook bij vele lokale, culturele specialisten terecht. Van Bakker Tim, Petit France en Mona Lisa (groente & fruit) tot Turks supermarkt Baqqal en Pools supermarkt Krakow; er is voor ieder wat wils. Bekijk hier het volledige winkelaanbod.

 

Evenementen; leuk voor jong en oud!

Kenmerkend voor de Leyweg is uiteraard de wekelijkse markt. Actief sinds 1973 en altijd populair onder bezoekers en standhouders. Deze echte Haagse buurtmarkt wordt iedere dinsdag gehouden en omvat bijna 90 kramen. 
 

Daarnaast is het winkelcentrum (tip: ook op Facebook te volgen voor leuke updates en winacties) de laatste jaren erg actief in het organiseren van andere evenementen. Er worden geregeld braderieën en festivals gehouden en ook op feestdagen mag je hier bijzondere activiteiten verwachten.
 

Na jarenlange investeringen, politieke discussies, rapportages en de nodige veranderingen lijkt er een goede basis te staan voor het winkelcentrum. Aan de Haagse gemeenteraad en overige stakeholders nu de taak om de puntjes op de i te zetten en het winkelcentrum naar grotere hoogtes te brengen. Een belofte die de bewoners, ondernemers en bezoekers meer dan verdienen.

 

Hofpaspartners in de Leyweg
 

Bab Mansour
 

Opticus Brillen en Contactlenzen
 

Uncle John