Nieuw:
Stap over en blijf genieten van voordeel
Stap over en blijf genieten van voordeel
21-09-2021 0

Miranda van Wilgen
Miranda van Wilgen
28-06-2021 0

Ga je mee wandelen ?
Ga je mee wandelen ?
09-06-2021 0

Rage Room FUN
Rage Room FUN
01-06-2021 0

Binnenhof in beeld
Binnenhof in beeld
22-05-2021 0

Voorburg, historisch stadje in modern en groen jasje

Posted by admin 20-09-2017 0 Comment(s) De buurt in,

De Herenstraat in Voorburg wordt door sommigen mensen de mooiste winkelstraat van Nederland genoemd. En dat is niet zonder reden. Je vindt er bijzondere boetiekjes en speciaalzaken. Hier vind je de laatste mode en de leukste accessoires maar je kunt er ook terecht voor kinderkleding en de dagelijkse boodschappen. Maar het is niet alleen het bijzondere winkelaanbod dat de straat kleurt, het is ook de rijke geschiedenis van deze Haagse voorstad die een bezoekje meer dan waard maakt.

 

herenstraat voorburg

 

Voorburg kent een rijke geschiedenis

 

De geschiedenis van Voorburg gaat veel verder terug dan die van grote broer Den Haag. Al bijna 4000 jaar is deze plek bewoond en Herenstraat komt al voor op Romeinse kaarten van 2000 jaar geleden. De Romeinen stichtten op de plaats van het huidige Voorburg-west Forum Hadriani, destijds de meest noordelijk gelegen Romeinse stad op het vasteland van Europa.

 

De Herenstraat ligt in het het Huygenskwartier van Voorburg en is vernoemd naar Constantijn Huygens (groot Nederlands dichter en raadsman van de Oranjes) en zijn zoon Christiaan Huygens (vooraanstaand sterrenkundige, natuurkundige en uitvinder). Zij hebben veel invloed gehad op Voorburg, onder meer doordat zij Hofwijck lieten bouwen. Huygens’ Hofwijck (gelegen naast het station) is één van de mooist bewaard gebleven monumenten uit de Gouden Eeuw en nu een museum: Huygens’ Hofwijck.

 

 

herenstraat voorburgherenstraat voorburg 2Markt en Horeca

 

Elke zaterdag is er in Voorburg weekmarkt op het Oosteinde. U kunt er terecht voor verse levensmiddelen, verschillende delicatessen, snacks, bloemen, kleding en veel meer. Leuk dus om een dagje winkelen te combineren met een gezellig bezoekje aan de markt! In de zomermaanden is er iedere 2e vrijdag van de maand een biologische markt in het centrum van Huygenskwartier Voorburg.

 

Het winkelgebied kent een breed aanbod aan horecagelegenheden. Van chique restaurants met een hooggewaardeerde menukaart tot gezellige (grand)café’s met een ontspannen sfeer. Laat je bijvoorbeeld eens verrassen door de kookkunst van Erik Sluis in 'de Lof der Zotheid'. Je komt gegarandeerd nog een keer terug.

 

De Vliet

 

De levendigheid van Voorburg wordt bovendien verstrekt door de ligging aan de Vliet. In het vaarseizoen wordt de Vliet drukbevaren en passeren vele boten het Huygenskwartier Voorburg. Je kunt bij de passantenhaven ‘De Oude Haven’ (bij de Kerkbrug) aanleggen en overnachten. De terrassen aan het water zijn in de zomer een geliefde pleisterplaats voor een lunch, borrel of diner.

 

Parken

 

Naast de rijke historie en de ligging aan de Vliet heeft Voorburg nog meer ijzers in het vuur. Het unieke winkelgebied is namelijk omringd door prachtige, eeuwenoude en vrij toegankelijke parken.

 

In park Vreugd en Rust zijn in het eeuwenoude huis en oranjerie een hotel-restaurant en brasserie gevestigd. Dat is culinair genieten van een lunch of diner in een historische omgeving. Vanaf park Vreugd en Rust loopt een groene as tot aan paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Het Juliana-Bernhard park en park ’t Loo maken hier deel van uit. Museum Huygens’ Hofwijck heeft priëlen en kruideneilandjes en vormt een oase van rust, pal naast de A12.

 

herenstraat voorburg 600

 

Aan de andere kant van het station ligt park Middenburg-Sonnenburg gelegen tussen de Vliet  en de Prinses Mariannelaan. Het park wordt door het Westeinde in twee delen verdeeld, maar behoorden in het verleden tot één landgoed, Middenburg. De twee delen van het park verschillen in karakter: Park Middenburg is open en tuinachtig; Sonnenburgh is meer gesloten en bosachtig.

 

Bereikbaarheid

 

Huygenskwartier Voorburg is uitstekend bereikbaar met de auto. Bovendien parkeer je er gratis in de parkeergarage Raadhuisstraat, het parkeerterrein onder het NS-station of op het parkeerterrein aan de Westvlietweg.

Voorburg is ook goed te bereiken met het openbaar vervoer. Het bus- en treinstation is een uitstekend vertrekpunt voor een dagje winkelen. Op het station stopt een aantal keer per uur een trein en vanuit de hele regio stoppen er bussen.

 

Winkelcentrum De Julianabaan

 

Naast het historische centrum kent Voorburg nog een mooi winkelgebied. Winkelcentrum De Julianabaan, gelegen aan de Koningin Julianalaan, kent een breed aanbod van winkels en horeca. Hier vind je tal van landelijke ketens, supermarkten maar ook diverse speciaalzaken, zoals bijvoorbeeld Hofpaspartner Bakkerij Klink. 

 

De Hofpas heeft in Voorburg de volgende partners:

Schoonheidssalon Violet

Sportcentrum Kwadraat

Bakkerij Klink

VakSchoenmaker Voorburg

Westvliet Fitness- en Racketclub

Beauty Instituut Damsigt

Restaurant Donati