Nieuw:
Stap over en blijf genieten van voordeel
Stap over en blijf genieten van voordeel
21-09-2021 0

Miranda van Wilgen
Miranda van Wilgen
28-06-2021 0

Ga je mee wandelen ?
Ga je mee wandelen ?
09-06-2021 0

Rage Room FUN
Rage Room FUN
01-06-2021 0

Binnenhof in beeld
Binnenhof in beeld
22-05-2021 0

interview met scrooge acteur Guus van der Steen

Posted by admin 13-12-2017 0 Comment(s) Artikelen & Specials,

Van 23 t/m 28 december presenteert het Zuiderparktheater een unieke uitvoering van Charles Dickens’ A Christmas Carol: een unieke eigentijdse vertolking van het klassieke kerstverhaal voor de hele familie, op verschillende buitenlocaties in het Zuiderpark. Het verhaal van Scrooge is wellicht het meest gelezen verhaal van Charles Dickens. Het is tevens een verhaal met een ‘boodschap’ die op verschillende manieren te interpreteren is. Daarom vroegen we een aantal betrokkenen van Scrooge wat het stuk voor ze betekent. Het woord is aan Guus van der Steen, vertolker van de rol van Marley.

 

“Mijn naam is Guus van der Steen. Ik ben o.a. bekend van Kern Koppen en ben daarnaast al vele jaren actief als artiest, acteur, spreker, en muzikant. Met één grote passie, en dat is op de planken staan.

 

Wat ik zo mooi vind aan deze uitvoering, is dat het tijdloze meesterwerk van Charles Dickens door het hele Zuiderpark te zien zal zijn op allerlei plekken. Het zal speels voelen, want het publiek wordt letterlijk meegenomen in het verhaal, waarin ik Jacob Marley speel.

 

Eigenlijk bied ik in dit verhaal Scrooge de kans aan om tot inkeer te komen. Door deze rol wordt mijn interesse voor de dieper gelegen lagen van het bewustzijn geprikkeld. Ik ben een stem die het geweten van Scrooge aanspreekt en ik ben misschien wel zijn enige ‘vriend’. Ik hou hem een spiegel voor in de hoop dat hij niet mijn noodlot zal delen.

 

Dit verhaal spreekt me aan, omdat we leven in een zelfzuchtige maatschappij, geworteld in het valse, oneindige paradigma van het kapitalisme. In het verhaal van Charles Dickens is Scrooge een soort tragische schurk, maar in ons dagelijks leven laten we ons leiden door Scrooges. We worden gedreven door het streven om zoveel mogelijk kapitaal te vergaren, alleen gebruiken wij woorden als ‘winstmaximalisatie’ om hebzucht een minder vieze nasmaak te geven. Het zou naar mijn mening niet zo erg zijn als we vannacht allemaal drie geesten op bezoek zouden krijgen.

 

Iedereen zou Scrooge moeten komen zien. Want met je familie in het prachtige Haagse park zijn tijdens de Kerst; een beetje rondwandelen en je laten verrassen door acteurs, muzikanten, en dansers; en getuige zijn van het feit dat Charles Dickens nog steeds leeft in 2017… Wat wil je nog meer?”

 

Foto: De Schaapjesfabriek