Nieuw:
Stap over en blijf genieten van voordeel
Stap over en blijf genieten van voordeel
21-09-2021 0

Miranda van Wilgen
Miranda van Wilgen
28-06-2021 0

Ga je mee wandelen ?
Ga je mee wandelen ?
09-06-2021 0

Rage Room FUN
Rage Room FUN
01-06-2021 0

Binnenhof in beeld
Binnenhof in beeld
22-05-2021 0

Scrooge in het Zuiderpark is een heerlijke kerstvoorstelling

Posted by admin 25-12-2017 0 Comment(s) Artikelen & Specials,

 

Recensie door: Bert Vink

 

 

Ik had het genoegen de Try-Out mee te maken van Scrooge in het Zuiderpark. Wat een heerlijke voorstelling! Of beleving eigenlijk, want van een voorstelling in traditionele zin is geen sprake. Deze productie is een belevenis waarin je je onderdompelt en na 3 uur (je verveelt je geen moment) weer ontwaakt als een rijker mens.

 

De voorstelling begint traditioneel met acteurs op het podium en publiek op de tribune.  Hier maak je kennis met Scrooge en zijn kwelgeest Marley, zijn overleden compagnon, die als geketende geest verschijnt en Scrooge aan het denken zet over wat belangrijk is in het leven. Zaken doen en geld verdienen, of menselijk contact en vrienschap.

 

Na deze 20 minuten durende kennismaking wordt het publiek opgedeeld in drie groepen en begeleid naar hun eerste deelvoorstelling. Vandaar uit wordt iedereen vrij gelaten om tot 22.00 korte 10-minuten-durende voorstellingen te zien die rond het theater in het park gespeeld worden.

 

Een klassiek verhaal in een modern jasje

 

Mijn  eerste voorstelling was: het afscheid. Hier zien we een oude Scrooge die terugkijkt op z'n jonge jaren. We zien hoe de jonge Scrooge wordt verlaten door zijn geliefde omdat hij al teveel in de ban raakt van geld verdienen. Het mooie van deze scene is dat de tekstschrijver en regisseur hier weten te ontsnappen aan een eendimensionaal beeld.  We krijgen sympathie voor Scrooge die verdriet heeft over het afscheid en we komen achter de beweegredenen van Scrooge. Angst om afhankelijk te zijn van andere mensen. Prachtig geensceneerd in manege de Eendekooi  met echte paarden.

Het onvermijdelijke afscheid krijgt vorm in een hartverscheurend duet waarin  de onmacht en verdriet van twee geliefden tot uiting komt. In deze scene smeekt de oude Scrooge de geest van het verleden om de situatie het terug te draaien. Het verdriet en spijt krijgen door deze smeekbede, die uiteraard niet gehonoreerd kan worden, extra lading.

 

Door dit soort gelaagdheid aan te brengen in het overbekende verhaal van Charles Dickens is de voorstelling ook weer modern en kunnen we als mensen van deze tijd onze eigen verhalen en beelden erbij bedenken.

 

Er zijn nog 8 andere deelvoostellingen die steeds een nieuw element aan het thema en het karakter van Scrooge toevoegen en nieuwe perspectieven aandragen. Zoals bijvoorbeeld in de indrukwekkende grafscene met dansers op percussiemuziek, en schitterende zang, die Scrooge confronteert met zijn sterfelijkheid.

 

Uiteraard komen de geesten van het verleden, heden en toekomst in drie van de voorstellingen langs. In zoverre is het boek van Dickens wel gevolgd, maar er is ook vrijheid genomen door bijvoorbeeld een scene in te voegen die verwijst naar een actie als Serious Request van 3FM. In deze hilarische radioshow stellen twee DJ's de moraal van een dergelijke actie impliciet aan de orde, zonder in platvloersheid of al te gemakkelijke oordelen te vervallen.

 

De voorstelling is met veel liefde en aandacht uitgevoerd

 

Niet alleen het verhaal is prachtig verteld, er is ook heel veel aandacht besteed aan techniek, decor, kostuums, belichting. Allemaal heel goed uitgevoerd.

 

Het enige wat ik jammer vond, was dat ik er niet in slaagde om alle voorstellingen in de gegeven tijd te bezoeken. Ik heb er zes gezien in plaats van negen. Het kan liggen aan mijn gebrekkige voorbereiding of onvermogen tot planning, maar eerlijk gezegd denk ik dat het eigenlijk niet kan. En dat is jammer. Maar eenmaal terug om 22.00 in het theater word je getrakteerd op een Grand Finale waarin we uiteraard de nieuwe herboren Scrooge zien die het gehandicapte zoontje van zijn employee op pad stuurt om de grootste kerstkalkoen te kopen en accepteert hij graag de uitnodiging van zijn neef om samen van een kerstdiner te genieten. Uiteindelijk geven alle acteurs nog eenmaal acte de presence in een groot slotkoor gelardeerd met een stichtelijke overdenking van Marley.

 

Rijk vertrek ik naar huis, de voorstelling overdenkend, de worsteling van Scrooge en wat het betekent in je eigen leven. Wat ongelooflijk prachtig neergezet door het Zuiderparktheater. Een voorstelling om trots op te zijn en waar heel Den Haag trots op mag zijn. Trots dat er in onze stad zulke mooie producties worden gemaakt.

 

Als er nog kaarten zijn, probeer ze te bemachtigen. Het is de moeite en de kou meer dan waard.