Nieuw:
Stap over en blijf genieten van voordeel
Stap over en blijf genieten van voordeel
21-09-2021 0

Miranda van Wilgen
Miranda van Wilgen
28-06-2021 0

Ga je mee wandelen ?
Ga je mee wandelen ?
09-06-2021 0

Rage Room FUN
Rage Room FUN
01-06-2021 0

Binnenhof in beeld
Binnenhof in beeld
22-05-2021 0

Review: Vegetarisch en vegan eten; te gast bij The Veggie Doctor

Posted by admin 01-06-2018 0 Comment(s) Reviews,

Minder vlees nuttigen en vaker plantaardig eten. Het is allang geen hype meer en velen van ons proberen dit doel dan ook na te streven. Maar is vegan niet vaak saai en eentonig? Kan het überhaupt vlees vervangen? En hoe moet je in hemelsnaam beginnen?
 

Met een grote eetlust en de nodige vooroordelen ga ik langs bij een zaak, dat zichzelf “Jantje, The Veggie Doctor” noemt. Klinkt veelbelovend, want een grote vleeseter als ik, kan wel een veggie specialist gebruiken.
 

Van vele keukens thuis
 

Als “multiculti liefhebber” kom ik graag in het Regentessekwartier; een bruisende wijk met een mooie historie en natuurlijk veel diversiteit. Eenmaal op locatie aangekomen (Weimarstraat 60A), maak ik kennis met het echtpaar Reyhan en Ram Ramsahai.
 

Dat verklaart tevens het enorm diverse, culturele aanbod (Indiaas, Turks, Surinaams, Indonesisch, Thais, Nederlands). Met roots in respectievelijk Turkije en Suriname, en de nodige levenservaring, zijn ze namelijk van vele keukens thuis.
 

Huiskamersfeer
 

Meteen bij binnenkomst heerst er een ontspannen sfeer. Met mijn gezelschap nemen we plaats aan één van de lange tafels. Het is er klein, maar fijn. Wat opvalt, is de zachte groene kleur van de zaak, diverse muziek (van Franse klassiekers tot de Arabische pareltjes), de kleurrijke schilderijen en de aankleding. Zo staan er ook een harp en piano gepositioneerd. En die staan daar niet voor de sier, werd mij gegarandeerd.

In mijn beleving zit ik niet in een restaurant of lunchroom, maar gezellig bij de buren. En aangezien ik hele aardige buren heb, mag ik dit gerust familiair noemen.

 

Food of The Gods


“Food of The Gods, Roti VOC Vegan, Parel van de Zuiderzee, Jantje Briljantje.” Als het eten net zo veelbelovend is als de creatieve benamingen, dan zit het wel goed.  Aangezien het aanbod natuurlijk veel te groot is, krijgen we kleine porties, waarmee we diverse gerechten kunnen proeven.

 
Vegan “kip en vlees”: soya in diverse kruiden en tofu in Indonesische sojasaus of in masala. Aangevuld met gele rijst en verse groenten. Het gerecht werd compleet gemaakt met een frisse mixsalade, bestaande uit seizoensgroenten. Om je een goede food-drink ervaring te geven, heeft Jantje 100% biologische sapjes, die goed aansluiten op het gerecht.
 

  
Mijn laatste vooroordelen werden tijdens dit etentje de grond ingeboord. De exotische kruiden en bereiding gaven de soja en tofu erg veel smaak. Het eten was verre van saai, de uitstraling en textuur was verassend goed.
 

En last, but not least: Ik proefde een bite. En dat was voor mij en ongetwijfeld velen anderen een belangrijk punt. Als ik dit zonder voorkennis had gegeten, had ik niet geweten dat dit vegan was.
 

Zoals ik aangaf is het aanbod heel groot. Naast de Oosterse en Aziatische gerechten heb je bijvoorbeeld ook biologisch patat, vegan pizza's, vegan kapsalons, vegan kroketten en bitterballen en nog veel meer. Je kan hier dus ook terecht voor een snack of een lunch.


Het enige wat we hebben gegeten, dat niet vegan was (maar wel vegetarisch), was het dessert. De chocolade cake schijnt zeer populair te zijn bij de bezoekers. Na het proeven, begrijp ik heel goed waarom. De cake was lekker smeuïg en heerlijke luchtig.

 

 

Passie voor de goede zaak
 

Tijd om even bij te komen en het eten te laten zakken. De avond vorderde, het werd minder druk in de winkel en onder het genot van een kopje gemberthee was er gelegenheid om nader kennis te maken met de eigenaren.
 

Tijdens dat gesprek komt de gedrevenheid en de passie sterk naar voren. Passie voor de vele dingen die ze doen en het hogere doel dat het dient: Kiezen voor een duurzame maatschappij!
 

Het voedsel is uiteraard geweldloos. De producten altijd zuiver, dus niet gemanipuleerd, gemodificeerd of met chemische toevoegingen.
 

Veel wordt lokaal gedaan. Bijvoorbeeld met een eigen tuin, waar groente verbouwd wordt. Daarnaast hebben ze ook een eigen kaasboerderij, waar o.a. rondleidingen wordt gegeven aan basisschoolkinderen.
 

Tenslotte is de zaak ook vaak ontmoetingsplek voor diverse, maatschappelijke en sociale bijeenkomsten. Eigenlijk is het te veel om op te noemen. Ik "proef" een deel 2 aankomen....

 

Alles bij elkaar heeft mij een hele unieke belevenis bezorgd. Als je van puur en biologisch eten houdt, tegen een betaalbare prijs, ben je hier aan het juiste adres. En heb je, zoals mij, eerst meer informatie en overtuiging nodig? Geen probleem. Just go and see "The Veggie Doctor"
 

Review door: Okan Terli