Nieuw:
Stap over en blijf genieten van voordeel
Stap over en blijf genieten van voordeel
21-09-2021 0

Miranda van Wilgen
Miranda van Wilgen
28-06-2021 0

Ga je mee wandelen ?
Ga je mee wandelen ?
09-06-2021 0

Rage Room FUN
Rage Room FUN
01-06-2021 0

Binnenhof in beeld
Binnenhof in beeld
22-05-2021 0

Review: The Cryo and Spa Experience

Posted by admin 07-06-2018 0 Comment(s) Reviews,

Door: Bert Vink 

 

Buiten kruipt de thermometer richting de 30 graden en ik ben op weg naar verkoeling. Niet zomaar verkoeling, maar serieuze verkoeling. Ik ben namelijk op weg naar The Cryo en Spa Experience in het World Trade Center (WTC) gebouw, waar je wordt afgekoeld tot -172 graden Celsius. Dat is zo koud, dat de schrik mij om het hart slaat. Verkoeling is lekker, maar is dit niet wat overdreven?

 

Ik weet niet goed wat me te wachten staat en dat geldt niet alleen voor de kou. Ook het nut van deze extreem lage temperatuur en de entourage die me te wachten staat; het is me allemaal nogal onduidelijk. Maar ik treed het met een frisse blik tegemoet.

 

De locatie

 

The Cryo en Spa Experience is gevestigd op de tweede etage van het WTC aan de Prinses Beatrixlaan in Bezuidenhout. Geen bosrijke omgeving, geen romantische idylle waar de ontspanning bij voorbaat van af stroomt. Integendeel. Hier wordt gewerkt in internationale sfeer. Hier is tijd geld, worden belangrijke zaken gedaan en presteert iedereen op de top van zijn kunnen. In de wellness-vleugel van het WTC zijn verscheidene ontspannings- en gezondheidsfaciliteiten gevestigd om tussen alle stress door even te ontspannen. Hier heeft ook Roy Teesing zijn “oase van rust” gerealiseerd.

 

De ruimte van Roy is bescheiden van omvang. The Cryo en Spa Experience beslaat een ruimte van 10 bij 10 meter waarin alles is ondergebracht. Zowel de ontvangstbalie, de cryo-cabine, de lichtbank en de massagestoelen staan allemaal in deze ruimte. Naast de cryo-cabine kun je namelijk ook behandeld worden in de NovoTHOR. Deze innovatie ziet eruit als een traditionele zonnebank, maar is een uniek apparaat voor lichttherapie die alleen te vinden is bij The Cryo and Spa Experience. In de NovoTHOR wordt je beschenen door niet thermisch red and near infra red light. Onder invloed van dit bijzondere licht treedt een diepe ontspanning in en kunnen de lichaamscellen tot diep in de kern worden hersteld. Daarover straks meer. Nu eerst de Cryo waar ik voor gekomen ben.

 

De internationale sfeer van het WTC verdwijnt als je bij Roy binnenkomt. Hij treedt je warm en uitnodigend tegemoet en stelt je gelijk op je gemak. Enthousiast en ter zake kundig vertelt hij waar de Cryo en de NovoTHOR voor dienen. Duidelijk is dat Roy echt begaan is met de mensen die bij hem een behandeling komen volgen. Hij is dit bedrijf begonnen na een zware burn-out waar hij ruim twee jaar van heeft moeten herstellen. Daarna wilde hij 'iets' doen om mensen te helpen bij hun herstel van een burn-out of liever nog te helpen bij het voorkomen ervan. Zijn zoektocht begon bij de in Japan ontwikkelde Cryotherapie. Toen Roy hiermee kennis maakte, wist hij gelijk dat dit de start van zijn avontuur zou worden.

 

Cryo

 

Cryo is o.a ontwikkeld als pijntherapie. Doordat de (opper)huid sterk afkoelt activeert het lichaam een preventief beschermingsprotocol. Zo stuurt hij o.a. het bloed uit de opperhuid naar de vitale organen om die te beschermen. Tijdens dit proces verrijkt het bloed zich met allerlei hulpvolle stoffen, die o.a. de pijn bestrijden en herstel bevorderen. Na de behandeling stroomt dit ‘versterkte’ bloed naar alle plekken in het lichaam, waardoor veel klachten voor 4-6 uur kunnen verminderen. Ook komen bij dit beschermingsproces geluks-hormonen vrij, die uiteraard de gemoedstoestand verbeteren, maar ook het stresslevel kunnen verlagen.

 

Verschillende topsporters gebruiken, licht- en cryotherapie voor en na hun training, om zowel de effecten van hun training als het herstel achteraf, te bevorderen. Wereldkampioen sprint Justin Gatlin (sneller dan Usain Bolt) is bijvoorbeeld niet weg te slaan uit de NovoTHOR. Maar genoeg... Het wordt tijd om het zelf te gaan proberen.

 

De Cryosense is een cabine waarin je blijft staan, waar alleen je hoofd bovenuit steekt. In de cabine wordt stikstof langs je lichaam geblazen. Maar voor het zover is, kleed ik me eerst om in de kleedruimte iets verderop in de gang. Roy heeft me een badjas meegegeven, zodat ik niet in m'n onderbroek terug hoef te lopen naar de Cryo. Pas met de deur dicht, ontdoe je je van de badjas en onderga je, in je onderbroek en verder alleen thermosloffen, de koude behandeling.

 

Ik merk dat ik enigszins zenuwachtig ben. -172 graden is toch wel echt serieus koud. Roy heeft, onder het genot van een heerlijk drankje vol met vitamines, powerfoods en antioxidanten, weliswaar uitgelegd dat het anders aanvoelt dan de 'natte' kou waar we aan gewend zijn, maar toch.  -172? Ik weet niet of ik het aankan. Mijn enige ervaring met serieuze kou was ooit een duik in een ijsbad in de sauna, en ik daar ben ik nog steeds van aan het bijkomen. Maar inmiddels is het wel zover... Beam me up Scotty...

 

De behandeling

 

De behandeling wordt gestart. Aan het begin van de sessie wordt de huid nog iets verder opgewarmd om het effect van de afkoeling te maximeren. Na 1 minuut begin ik dan de kou te voelen, het valt mee. Ik kijk achterom op de thermometer om te zien hoever we zijn: -8. -8? Het is nu al best koud en ik ben nog maar net begonnen. Waar gaat dit eindigen? Maar ik verman me en zet me schrap voor wat komen gaat. De koude periode duurt max. drie minuten, dus ook al wordt het onaangenaam; het moet te volbrengen zijn. Ik zie de thermometer snel dalen. Binnen de kortste keren zitten we onder de -100 graden maar de beleving is niet navenant. Wel iets kouder dan -8, maar ik voel relatief weinig verschil. De cabine koelt verder af. De thermometer daalt naar -130, -150 en al snel is de temperatuur van -172 graden bereikt. Koud? Natuurlijk. Maar onaangenaam? Helemaal niet! Het stikstofgas wervelt vriendelijk langs je lichaam en de sensatie is licht prikkelend, verfrissend en stimulerend. Eigenlijk best lekker. Maar eerlijk is eerlijk: drie minuten is ook lang genoeg.

 

Roy reikt me mijn badjas aan en opent daarna de cabine. Mijn hele lichaam tintelt en heeft inderdaad een boost gekregen. Je voelt de energie stromen en het lichaam voelt energiek en krachtig. Ik kan me best voorstellen dat mensen met (pijn)klachten hier inderdaad van opknappen. Mijn collega stapt even later uit de NovoTHOR. Met een gelukzalige glimlach op het gezicht zegt ze: "Inderdaad heel ontspannend", en dat is te merken. Normaal gesproken nogal druk en aanwezig, nu is ze volkomen Zen uit het apparaat gestapt. Onder het genot van een lekkere kop biologische thee, ronden we de sessie af. We nemen afscheid van Roy en verlaten de Experience, ontspannen en energiek tegelijkertijd.

 

De effecten van de Cryo en de NovoTHOR kunnen, vaak bij herhaald gebruik, nog dagen daarna doorwerken. En dat is inderdaad het geval! Ik kamp niet met pijnklachten maar wel al enige tijd met hardnekkige slaapproblemen. En de tweede nacht na de behandeling in de Cryo is de eerste nacht sinds maanden waarin ik weer eens ongestoord doorslaap tot aan de wekker. Het kan natuurlijk toeval zijn, maar ik vermoed dat de kou hier toch een bijdrage aan heeft geleverd.