Nieuw:
Ga je mee wandelen ?
Ga je mee wandelen ?
09-06-2021 0

Rage Room FUN
Rage Room FUN
01-06-2021 0

Binnenhof in beeld
Binnenhof in beeld
22-05-2021 0

Beleef Madurodam met korting!
Beleef Madurodam met korting!
20-05-2021 0

Opening De Opkikker
Opening De Opkikker
17-05-2021 0

Review: Gitaarles bij Wouter de Moel

Posted by admin 17-04-2018 0 Comment(s) Reviews,

Door Bert Vink


Aan de Binckhorstlaan staat een geweldig gebouw. MOOOF. Het voormalige hoofdkwartier van de Luchtmacht beschikt maar liefst over 40.000 m2 grondoppervlak en heeft in de afgelopen jaren een bijzondere metamorfose ondergaan. Niet zozeer in indeling of interieur (dat is namelijk allemaal nagenoeg zoals het was, heerlijk vind ik dat) maar de functie is totaal veranderd.  

 

 

 

Drummer, gitarist, producer

 

In het gebouw zijn nu tientallen, zo niet honderden, bedrijven gevestigd op het gebied van dans, muziek, sport en beweging. Het wemelt in MOOOF van de dansstudio's, massagepraktijken, werkruimten van mensen met uitéénlopende creatieve beroepen. Maar ook kappers, boekhouders en mensen die in meer of mindere mate alternatieve geneeswijzen beoefenen, vinden hier onderdak. Alles door elkaar in een geweldige synergie, een heerlijk informeel gebouw dat bruist aan alle kanten.

 

Ik ben deze middag in MOOOF voor een proefles gitaar bij Wouter de Moel. Wouter is van huis uit drummer en geeft drumles op de Drumschool in Voorburg en heeft in MOOOF zijn eigen opnamestudio. Hij is namelijk ook producer. Hier in deze studio geeft Wouter ook drum- en gitaarles. En voor dit laatste kom ik vandaag bij hem.

 

Wouter is gezegend met een ongelooflijk muzikaal talent. Hij heeft zichzelf gitaar leren spelen en beheerst het instrument zo goed dat hij naast z'n drumlessen ook les geeft in het meest edele muziekinstrument dat er bestaat: de gitaar (nou ja ,dat vind ik dan...)

 

Ikzelf speel gitaar op kampvuurniveau, zullen we maar zeggen. Ik beheers de meeste (gangbare) akkoorden wel, heb van nature een redelijke slag, maar daar is alles wel mee gezegd. Van enige verfijning in het spel is geen enkele sprake. En de vraag is of Wouter me daarmee een klein beetje me op weg kan helpen, vanmiddag.

 

Maatwerk en to-the-point

 

Om te beginnen speel en zing ik een liedje voor Wouter om hem een indruk te geven van mijn niveau. Hij complimenteert me met mijn ritmegevoel en slag en vraagt of ik niet zou willen overstappen naar drum (misschien om verder verlost te zijn van m'n zang, wie zal het zeggen). Hij vraagt naar wat ik zou willen leren. Geen vooropgezet plan dus bij Wouter, maar les volledig toegespitst op de wens van de cursist. 

 

We kijken samen op YouTube naar een liedje dat ik ook speel: Zombies van de Cranberries. De video is van straat-/café muzikant Dave Stewart die het liedje wel even een slag beter beheerst dan ik, en we gaan kijken of ik bij hem in de buurt kan komen. (not)

 

Tijdens het bekijken van het video pakt Wouter een gitaar en pingelt hij gelijk de melodie mee. Klein baslijntje, rifje, wat akkoorden. Na afloop lijkt hij het liedje, waarmee ik hem overvallen heb, al helemaal in de vingers te hebben. Dat vind ik dus bewonderenswaardig en jaloersmakend.

 

Wouter begrijpt gelijk wat ik zou willen leren. Stewart heeft wat aardige handigheidjes in z'n spel die de begeleiding een stuk interessanter maken dan alleen maar recht toe recht aan de akkoorden spelen.

 

 

Wouter informeert naar mijn theoretische kennis van akkoorden om in te schatten op welk niveau hij de les kan insteken. Ook dat dwingt respect af. Niet alleen het muzikale maar ook het didactische, schudt hij zomaar uit z'n mouw. Als hij merkt dat ik niet terugdeins voor een term als grote terts of grondtoon, weet hij moeiteloos het gesprek te brengen daar waar ik op dat moment behoefte aan heb. Stewart speelt met de akkoorden door deze te 'vermeerderen' dan wel te 'verminderen'. Wouter legt uit hoe dat in z'n werk gaat en we oefenen samen de mogelijkheden met verschillende akkoorden.

 

Leerzaam, oefenen en studeren

 

De les is superleerzaam, precies op mijn niveau en aansluitend op de wens die ik heb. Wouter is een geweldige leraar, die zijn kennis ook nog eens op een volkomen ontspannen en natuurlijke wijze weet over te brengen. Ik begrijp het allemaal, maar helaas is doen toch altijd weer een stuk lastiger.

 

De les is omgevlogen, maar Wouter is meer leraar dan je zou denken. Want om de 'trucjes' van Stewart echt onder de knie te krijgen, is oefenen toch wel een vereiste. En dus komt Wouter ook met oefeningen op de proppen die ik, als ik mijn progressie echt serieus ter hand wil nemen, wel zou moeten gaan doen.

 

Ook deze oefeningen nemen we door. Deze oefeningen zijn saai en degelijk en doen denken aan een strenge pianolerares die je wijst op het belang van toonladders studeren. Maar om een instrument te beheersen moet je nou eenmaal meters maken. Toonladders spelen en met een gitaar je handen en vingers trainen. Kracht krijgen, vingerposities inslijten, noem maar op.

 

Ook bij de lessen van Wouter ontkom je hier niet aan. Dat hij ze aanreikt, tekent zijn vakmanschap. Na afloop heb ik het idee dat ik echt iets geleerd heb. Maar ik ben ook een illusie armer (namelijk dat ik best aardig gitaar speel). Maar ik ben bovenal goede moed om door te zetten en heb ik in hele korte tijd veel geleerd waarmee ik verder kan.

 

Wouter de Moel Drumles en Gitaarles
Binckhorstlaan 135
2516 BA Den Haag