Nieuw:
Ga je mee wandelen ?
Ga je mee wandelen ?
09-06-2021 0

Rage Room FUN
Rage Room FUN
01-06-2021 0

Binnenhof in beeld
Binnenhof in beeld
22-05-2021 0

Beleef Madurodam met korting!
Beleef Madurodam met korting!
20-05-2021 0

Opening De Opkikker
Opening De Opkikker
17-05-2021 0

Review: Portugees restaurant Pan Y Vino

Posted by admin 16-04-2018 0 Comment(s) Reviews,

 

 

Door Jet Kording
 

Als geboren en getogen Hagenaar en ex-taxichauffeur meen ik mijn stad aardig te kennen. Een afspraak bij Pan y Vino op het Spui 450 mag dan ook geen logistieke uitdaging zijn. Welgemoed fiets ik het spui af richting Zieken. Gezien de nummering moet het aan het eind van het Spui zijn. Maar de nummering stopt ergens in de 200. Strange.

 

Een telefoontje naar mijn vriendin die al zit te wachten biedt uitkomst. Waar vroeger Stigchel zeilmakerij zat en later de Kwik-Fit, is 2 jaar geleden een flat verrezen waar in de galerij Pan y Vino is gevestigd. Het restaurant heeft een leuk uitzicht over het water van het Zieken.

 

 

Een mooie mix van wijnen, spijzen en... mensen 

 

De zaak zelf is gezellig ingericht. Een mix van Portugese tegels, aardewerk en mooie houten tafels met moderne stoelen. De mix uit zich ook in het aanbod. Naast een keur aan lekkere gerechten, waarover straks meer, verkoopt Paulo Portugese wijnen, port, biologische olijfolie en servies. Paulo is ook in gesprek met een exclusief Portugees schoenenmerk en belijkt of hij dit merk ook in Pan Y Vino kan verkopen. Een typische zaak van deze tijd, niet vastgebakken aan een formule maar met oog voor de dingen die het leven aangenaam maken.

 

Aangenaam wordt het helemaal als de huiswijn op tafel komt. Planicie is een frisse witte Portugese wijn. Paulo vertelt ondertussen enthousiast over zijn zaak. Als Portugees, al 30 jaar in Den Haag, heeft hij meerdere horecazaken gehad. Dit concept is echter nieuw voor hem. Met zijn zaak wil Paulo ook een verbindende factor zijn in de buurt.  In de flat wonen veel expats, op de Bierkade en de Uilenbomen woont een gemêleerd publiek en met de Geleenstraat op een steenworp afstand kun je rustig speken van een ‘interessante populatie’. Ook deze avond is het een komen en gaan van uitéénlopende types in de zaak en voor de deur gebeurt ook genoeg. Ik kan niet wachten tot het terrasweer is. Mensen kijken in optima forma!

 

Bereid en genuttigd in huiselijke sfeer

 

Op advies kiezen wij de Lux Tables; een plank met Olijven, pata negra, ansjovis, queso manchego en diverse Spaanse/Portugese kazen, Fuet en andere Spaanse/Portugese worstjes, Tortilla van de dag, bloedworst met stoofpeer en een geitenkaas uit de oven met meloenjam. Heerlijk! En veel.

 

Paulo is teleurgesteld dat we al vol zitten en staat er op dat we nog een gerecht proberen. Het wordt bakkeljauw met room uit de oven. De vriendin van Paulo bereidt de gerechten achter de counter, wat het geheel een huiselijke sfeer geeft. Net alsof je gezellig bij vrienden in de eetkeuken zit. Een dessert gaat echt niet meer lukken. Jammer want natuurlijk heeft Pan y Vino de bekende Pastel de nata.

 

We sluiten af met koffie en een Portugese likeur Beirao, daar is dan weer wel plaats voor.

 

 
 Pan Y Vino 
SPUI 450
2511 BZ DEN HAAG
070-2146979
 
 

Over blogger Jet 

Naam:  Jet Kording

Leeftijd:  Voor altijd 49

Werk:  Adviseur Vraagbeantwoording bij Dienst Publiek en Communicatie

Woonsituatie:  Ik heb een heerlijk huis waar ik heel graag ben met mijn 2 lieve straathonden. Lekker lezen of gewoon een beetje rond rommelen.

Interesses:  Van jongs af aan geïnteresseerd in de natuur, honden en wolven in het bijzonder. Deze interesse werd lang overvleugeld door een andere interesse, uitgaan en veel te laat thuis komen. Ik ben overigens nog steeds te porren voor een leuk feestje of concert. Gelukkig is er genoeg te doen in de regio Den Haag.

Persoonlijkheid: Hagenaar in hart en nieren. Direct en duidelijk. Niet altijd even tactisch en legendarisch onhandig.  Ik kan ontzettend lachen om mensen die zich zelf en het leven heel serieus nemen. Ik doe meestal maar wat en daar ben ik heel goed in geworden door de jaren!

Wellicht ken je mij nog van mijn deelname aan Het Lagerhuis, een debatprogramma van de VARA  lang, lang geleden.