Nieuw:
Stap over en blijf genieten van voordeel
Stap over en blijf genieten van voordeel
21-09-2021 0

Miranda van Wilgen
Miranda van Wilgen
28-06-2021 0

Ga je mee wandelen ?
Ga je mee wandelen ?
09-06-2021 0

Rage Room FUN
Rage Room FUN
01-06-2021 0

Binnenhof in beeld
Binnenhof in beeld
22-05-2021 0

Piet Heinstraat grijpt je bij de kladden

Posted by admin 05-10-2017 0 Comment(s) De buurt in,

 

Wie komende van het Piet Heinplein, schuin tegenover de Koninklijke Stallen, de Piet Heinstraat inkomt, wordt steevast gegrepen door de bijzondere sfeer van deze straat.  De relatief smalle straat met de bomen en bloemenmanden, gecombineerd met de prachtige panden met hun sierlijke art-deco gevels, geven de straat een heel lieflijke aanblik. Deze mooie straat, aan de rand van het Haagse stadscentrum, wordt bevolkt door ondernemers die allemaal, stuk voor stuk, een bijzondere winkel bestieren. En het is deze combinatie van een karaktervolle omgeving met geïnspireerde ondernemers die de straat echt bijzonder maakt.

 

piet heinstraat den haag overzichtpiet heinstraat den haag straatnaambordcrunch piet heinstraat van buiten naar binnen

 

Het ritme van de dag

 

De  sfeer in de Piet Heinstraat verschuift een aantal keren per dag ‘s Morgens is de Piet Heinstraat een echte fietsstraat voor iedereen die vanuit de achterliggende wijken naar het centrum of het station moet en de voorkeur geeft aan de Piet Hein boven de veel drukkere en direct parallel lopende Elandstraat. De dynamiek die de straat dan uitstraalt wordt verstrekt door de halverwege de straat gevestigde groentespecialist Rutten Specialite de Frais die vanuit het filiaal aan de Piet Heinstraat de andere vestigingen in de stad bedient. Elke morgen lost hier een gigantische vrachtwagen zijn verswaren die vervolgens door talrijke bestelbusjes verder de stad in worden gedistribueerd. Dan heerst er in de straat de sfeer van lossende schepen, aangemoedigt door meeuwen die hier luidruchtig op zoek zijn naar iets van hun gading. Een levendigheid die nog wordt versterkt door de in de straat gevestigde ontbijtcafe’s zoals Crunch en BijClarence.

 

Als de ergste drukte achter de rug is, wordt de straat overgenomen door de bezoekers van de in de straat gevestigde winkels. Stuk voor stuk winkels met een geheel eigen sfeer. Geen winkels van grote ketens, maar unieke karaktershops waar de hand van de eigenaar te zien en te voelen is. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld  Present Living. Een woonwarenhuisje waar de eigenaar Julian Vernhout een bijzondere collectie samenstelt met een romantisch karakter. Wie hier niet kan slagen kan, als het gaat om een interieur, ook nog terecht bij Wauw, Edwin Pelser of bij één van de meerdere kringloopwinkels die ‘de Piet’ rijk is.

 

pas de poespas zalm roken op straat piet heinstraat den haagpresent living piet heinstraat den haag etalagepiet heinstraat ingang cafe

 

Aan het einde van de middag, begin van de avond, verandert de sfeer in de straat voor de derde keer op een dag. Dan is het tijd voor de restaurantjes en cafés. De straat heeft meerdere cafe’s die de stoep voor het café gebruiken als terras en daarmee de gezellige sfeer mee naar buiten brengen. Dan staat de straat in het teken van lekker eten, feestjes en ontmoeting. Dat is de Piet Hein op z’n best. De horeca neemt een steeds belangrijker deel in op de Piet Hein. De straat is gezegend met bijzondere concepten zoals het Kattencafé Ditjes en Katjes en Pas du Poespas maar ook met Menu-Thuis waar je voor een heel redelijke prijs een heerlijke maaltijd mee naar huis kan nemen. Ook Waroeg Soeboer, het Indonesische restaurant dat al bijna 60 jaar een begrip is in Den Haag, heeft een vestiging op de Piet Hein.

 

Maar de straat is ook gelegen in een woonwijk en dat merk je. ‘s Avonds komt de straat snel tot rust. Het is geen uitgaanscentrum tot in de late uurtjes. De straat bereidt zich voor op de nacht om de volgende ochtend weer te ontwaken. Klaar voor een nieuwe dag die weer in volle hevigheid zal losbarsten.

 

Bijzondere geschiedenis

 

mutter en zn timmerfabriek piet heinstraat den haag © gem Archief Den Haag 

 

De Piet Heinstraat is gelegen in het zeeheldenkwartier in Den Haag, één van de oudste uitbreidingingswijken buiten het centrum van Den Haag. De straat is eind 19-eeuw gebouwd door verschillende bouwondernemeningen voor de gegoede burgerij. Het is deze rijke historie die de straat nu ook nog haar karakter meegeven. Jammer genoeg is er in het begin van de Piet Heinstraat op de hoek met met deTrompstaart, in de jaren ’70 veel gesloopt. De roemruchte timmerfabriek van Mutter en Zn., waar in de hoogtijdagen honderden ambachtslieden de kost verdienden, is toen tegen de vlakte gegaan. Daarmee is een belangrijk stuk tastbare geschiedenis van de Piet Heinstraat verdwenen. In deze fabriek is bijvoorbeeld het interieur van de Titanic en het jacht van de Prins van Monaco getimmerd. Zo'n pand verdient het toch om bewaard te blijven. Helaas. Maar gelukkig heeft de moderniseringswoede niet al te hard toegelagen en is er ook heel veel moois bewaard gebleven. En het is juist deze mix van historie met het gedreven ondernemerschap dat van de Piet Heinstraat een bijzondere straat maakt. Een straat met karakter. 

 

De Piet Heinstraat is inmiddels ook een echte Hofpasstraat. De volgende ondernemers hebben zich bij de Hofpas aangesloten:

Haarzuiver

Present Living

Ed. Alter sanitair

Komp-u-ter-hulp

Pas du Poespas

Menu-Thuis

Rutten specialiste de Frais

Crunch

Waroeng Soeboer