Nieuw:
Stap over en blijf genieten van voordeel
Stap over en blijf genieten van voordeel
21-09-2021 0

Miranda van Wilgen
Miranda van Wilgen
28-06-2021 0

Ga je mee wandelen ?
Ga je mee wandelen ?
09-06-2021 0

Rage Room FUN
Rage Room FUN
01-06-2021 0

Binnenhof in beeld
Binnenhof in beeld
22-05-2021 0

Het verhaal Van Geert Edelenbosch

Posted by admin 16-11-2017 0 Comment(s) Het verhaal van ...,

 

Passie voor ontwikkelen

 

geert edelenbosch door etalgeGeert Edelenbosch, eigenaar van interior design winkel ‘Vorm en Transitie’, had al een heel leven achter de rug toen hij begin dit jaar begon met zijn winkel in de Boekhorststraat.

 

Geert is van huis uit socioloog en was werkzaam als short-term consultant advisering bij bi- en multilaterale organisaties. Evaluaties, identificering, formulering en studies op het gebied van onderwijs in ontwikkelingslanden, dat was de wereld waarin Geert zich tot eind 2016 begaf. Noodgedwongen moest hij stoppen met dit werk.

 

‘Met pensioen op mijn 65ste, geen prettig vooruitzicht’

 

Geert: “Nadat ik eind 2016 te horen kreeg dat het vanwege medische problemen niet meer mogelijk was om m’n werk als internationaal consultant in arme landen, vaak op het platteland,  voort te zetten, werd ik gedwongen om op m’n 65ste met pensioen te gaan. Dat was geen prettig vooruitzicht. Echter ik had nog wat onverwerkte dromen.”

 

Eén van die dromen kreeg vorm in zijn winkel/annex werkplaats Vorm en Transitie. V & T is één van de laatste aanwinsten in het Haagse Makerskwartier en bestaat, net als alle andere winkels met het inmiddels bekende ooievaar-logo in de Boekhorststraat, uit een winkel met een werkplaats waar ter plekke producten worden gemaakt en verkocht.

 

Hoofdhandarbeid

 

“Het leek me een leuk idee om na een leven van hoofdhandarbeid, me te gaan bekwamen in het werk met m’n handen. Handig was ik nooit geweest, een goede gereedschapskist heb ik nooit gehad, maar wel had ik altijd veel ideeën met betrekking tot interior decoration. Natuurlijk is dat een grote stap, maar gelukkig heb ik geen angsten meer. Angsten had ik toen ik jong was. De faalangst tijdens m’n studietijd en om af te studeren, de angsten tijdens staatsgrepen, oorlog of op onveilige plekken. Het is allemaal voorbijgedreven en ik ben er nog steeds.” De stap om een winkel/werkplaats te beginnen was dan ook snel gemaakt.

 

vorm en transitie lamp 2

“Eenmaal uit het ziekenhuis ben ik snel aan de slag gegaan. Ik hoorde over het Haagse Makers initiatief en kon een winkel/werkplaats in februari huren. Ik heb gereedschap gekocht en ben aan de slag gegaan. Sindsdien leer ik elke dag om handig worden. Dat is natuurlijk nog steeds het grootste struikelblok, hoe kan ik een idee realiseren met de beperkte praktische en technische kennis. Iets nieuws leren kun je alleen door te doen, veel te doen. Gelukkig zijn er veel aardige mensen die me hiermee helpen.”

 

 

Ontwikkelingslanden als leerschool

 

Het is ook de ervaring die Geert opdeed in de ontwikkelingslanden die hem inspireerde tot dit avontuur. “Inspiratie doe ik op straat op, de veranderingen in de stad die altijd maar door gaan, jonge mensen die met nieuwe ideeën komen, maar ook de mensen in arme landen die vanwege gebrek aan onderdelen vaak zelf iets moeten bedenken en daardoor wel creatief moeten zijn.’

vorm en transitie kandelaar

En het is precies deze creativiteit die het werk van Geert anders maakt dan dat van veel andere interior winkels.  “V&T maakt en verkoopt lampen, woon accessoires zoals tafeltjes, consoles, kaarsenstandaards, wanddecoraties en nog veel meer. De verschillende producten zijn allemaal handgemaakt en, geheel of deels, gemaakt van gebruikte materialen of materialen afkomstig uit de natuur zoals stronken en basten.  De unieke sta-hang en tafellampen van V & T bijvoorbeeld zijn naast hergebruikte materiaal ook gemaakt van afval uit timmerwerkplaatsen en smederijen.

 

“Ik ben best wel trots op het feit dat de winkel/werkplaats idee met behulp van afval en sloophout,  binnen een jaar vorm heeft gekregen en vol staat met zelf gemaakte producten waar anderen heel enthousiast over zijn.”

 

Naast de creativiteit die bewoners uit ontwikkelingslanden aan de dag leggen, heeft het langdurige verblijf in het buitenland Geert ook op een andere manier gevormd. “We vinden vaak iets gek omdat we dit zelf nooit zouden doen, iets wat niet de norm is. ’s Morgens bij het ontbijt olijven eten, paars water over iemands kleren gooien, publiekelijk doden verbranden, oortjes van een varken eten of melk met koeienpis drinken” Geert heeft in het buitenland genoeg gekke dingen meegemaakt die er voor zorgen dat hij weet dat dingen ook heel anders kunnen. Ook realiseert hij zich daardoor dat we in Nederland heel bevoorrecht zijn.

 

“Ik heb soms het idee dat zeuren in Nederland een volksaard is. Zeuren over wat hier niet goed is of goed gaat. We realiseren ons niet dat, vergeleken met andere plekken in de wereld, hier bijna alles goed is. En dat we niet alleen op het gebied van bestuur en sociaal economische ontwikkeling vooraan staan, maar ook op het gebied van gezondheidszorg, sport en cultuur.”

 

Wat de toekomst brengt

 

vorm en transitie stronktafel“Ik hoop dat ik er over vijf jaar nog ben, dat ik nog steeds veel plezier heb in het creëren van nieuwe producten en dat het goed blijft gaan met de Boekhorststraat. De Boekhorststraat is een straat met een rafelrand die in ontwikkeling is. We wonen hier om de hoek en het is fijn om bij te dragen aan de ontwikkeling van de buurt en de straat, samen met alle andere winkeliers. Ik heb begrepen dat de gemeente volgend jaar zomer de straat opnieuw gaat inrichten met minder parkeerplekken, met bomen en groen en met de mogelijkheid om terrassen te openen. Ik mag hopen dat dit door gaat en dat hiermee aan de huidige zeer onveilige verkeerssituatie een einde komt.

 

En als V&T gaat groeien dan wil ik dat graag samen met jonge mensen doen om zodoende het bedrijfje te kunnen overdragen. Het doel is niet zo zeer om geld te verdienen maar als dit dan toch komt om anderen een gelegenheid te bieden om zich te ontwikkelen.

 

En voor die anderen heeft Geerts tenslotte nog een aantal gouden tips: “Ga eerst op onderzoek uit, laat de feiten spreken, stel jezelf ook de moeilijke vragen, verlies je niet in dromen, zorg voor reserves, werk hard, en luister naar anderen.”

 

Bekijk hier het bedrijfsprofiel van Vorm en Transitie