Nieuw:
Ga je mee wandelen ?
Ga je mee wandelen ?
09-06-2021 0

Rage Room FUN
Rage Room FUN
01-06-2021 0

Binnenhof in beeld
Binnenhof in beeld
22-05-2021 0

Beleef Madurodam met korting!
Beleef Madurodam met korting!
20-05-2021 0

Opening De Opkikker
Opening De Opkikker
17-05-2021 0

De levenslessen van een paard

Posted by admin 23-03-2018 0 Comment(s) Reviews,

Afgelopen week heb ik een paarden-coachsessie ondergaan. En ik kan niet anders zeggen dan dat het mij op een bijzondere wijze geraakt heeft. Een paardencoachsessie, hoor ik je denken, wat is dat nu weer? Ik geef toe het klinkt niet alledaags en toegankelijk, maar het is eigenlijk minder vreemd dan dat je op het eerste gezicht zou denken.

 

door Bert Vink

 

Misschien is goed om in een paar woorden te schetsen wat een paardencoach-sessie is. Paarden zijn kudde- en vluchtdieren en zijn om te overleven sterk op elkaar aangewezen. Evolutionair hebben zij daardoor een bijzondere fijngevoeligheid en intuïtie ontwikkeld. Deze kwaliteit wordt ingezet bij een paardencoach-sessie.

 

De coach interpreteert het gedrag van het paard en dat zegt veel over de coachee. Ik dus in dit geval. Dit is allemaal veel minder zweverig dan het lijkt. Mensen hebben ook intuïtie, maar vaak wordt dit bij mensen 'overruled' door taal en gedachten. Een paard heeft hier geen 'last' van, die reageert voor 100% vanuit z'n intuïtie.

 

De Vrije Kameleon
Ik doe een sessie bij Sirpa van der Steen van de Vrije Kameleon in Leidschendam. Sirpa ontvangt mij hartelijk en we maken verder kennis in de tot praktijkruimte ingerichte oude stalbox. De kachel brandt en het is gezellig. We praten over de aankomende sessie, mijn vragen en verwachtingen, over de intuïtieve gave van paarden. Sirpa neemt de tijd, maar weet ook in korte tijd te raken aan een aantal belangrijke levensterreinen waar ik de laatste tijd mee worstel. Sirpa vorm zich een beeld van mij en van mijn situatie. Vriendelijk, meelevend, scherp, doortastend, niet oordelend. Hier is een ervaren coach aan het werk. Dat merk je.

 

Na een minuut of dertig is het tijd om naar Pandora te gaan. Mijn ervaring met paarden beperkt zich tot een éénmalige rijrit 30 jaar geleden. Ik vond paarden destijds vooral groot. Dat valt nu mee. Ik voel geen enkele angst. We nemen Pandora mee naar de rijbak, waar in het midden een lint is gespannen. Daarvoor twee stoelen met wat attributen. Er is op mijn komst gerekend. Dat voel je.

 

Bokken en briezen
Sirpa laat Pandora vrij lopen achter het lint en wij nemen plaats op de stoelen en doen een korte geleide meditatie. Tijdens deze meditatie begint Pandora te bokken, te galopperen en te briezen. Heel uitzonderlijk volgens Sirpa en het is dit soort gedrag van Pandora dat Sirpa kan interpreteren. Het gedrag van Pandora zou iets kunnen zeggen over mijn energie tijdens de meditatie.  Help...

 

 

 

Contact met het paard

Vervolgens nodigt Sirpa mij uit om achter het lint te gaan staan en contact te maken met Pandora. Dat is niet moeilijk want Pandora staat vlak achter het lint volkomen rustig op me te wachten. Ik aai haar en Sirpa observeert mijn manier van contact zoeken en de reactie van Pandora. Pandora spert tot twee maal toe haar mond helemaal open, krult daarbij haar lippen omhoog en laat haar imposante tong helemaal naar buiten hangen. Dit zijn belangrijke signalen voor Sirpa die blijkbaar iets over mij zeggen. Vervolgens likt Pandora mijn handen en loopt weg. Sirpa en ik bespreken mijn interactie met  Pandora en ik kan niet anders zeggen dat de interpretatie van Sirpa doeltreffend en verhelderend is. Confronterend ook. De boodschap komt extra binnen omdat zo'n dier met z'n oerintuïtie jou het contact op een heel eerlijke manier laat ervaren. Zonder menselijk oordeel. Dat is een enorme toegevoegde waarde van paarden ten opzichte van een mens die iets tegen je zegt. Je hoort het niet, je voelt het.

 

Familieopstelling 

Aansluitend op mijn vragen doen we een familieopstelling. Daarvoor plaats ik oranje pylonen in de ruimte die de leden van mijn gezin van herkomst symboliseren. De plek die iedereen inneemt zegt iets over de onderlinge verhoudingen. Ik kies vervolgens ook mijn eigen plek. Zodra ik mijn plek heb gekozen komt Pandora naar me toe en blijft naast me staan. Daarna aait ze met haar hoofd over mijn rug. Sirpa vraagt wat ik daarbij voel. Ik ervaar het als aan liefdevol steun in de rug.

 


Sirpa is inmiddels op de plek van één van de pylonen gaan staan. Pandora gaat naar Sirpa toe en begint haar met enige overtuiging weg te duwen. Sirpa is onder indruk van de felheid waarmee Pandora dit doet. Het is namelijk nogal ongebruikelijk voor de 19 jaar oude merrie. Dit zijn allemaal aanwijzingen voor Sirpa die iets zeggen over mijn verhouding tot de gezinsleden. Sirpa zet me aan tot voelen en ervaren met verhelderende inzichten. Emotioneel, mooi.

 

Messcherpe observaties
Sirpa weet namelijk elke keer door gerichte vragen naar mijn gevoelservaringen en messcherpe observaties van Pandora gevoelige snaren te raken, maar geen enkele keer wordt het vervelend of ongemakkelijk. Integendeel, ondanks de emoties die het oproept is de sfeer veilig en prettig. Je voelt je bij Sirpa is vertrouwde en liefdevolle handen. Pandora 'kijkt' volkomen rustig naar onze interactie, of is ze bevroren?


Sirpa vraagt mij wat ik zelf als boodschap uit de sessie haal. Ze staat open voor vragen en komt zelf met een aantal praktische aanwijzingen voor verdere reflectie.

 

Na ruim twee uur nemen Sirpa en ik afscheid. In de korte tijd die we samen hebben doorgebracht is een bijzondere band ontstaan. Met haar maar ook met Pandora. We lopen nog even langs de stal en geven haar een snoepje en aai haar voor een laatste maal over haar hoofd.

 

Ik geef Sirpa een knuffel en verlaat voldaan, dankbaar en verrijkt de manege. Paardencoaching. Wie had gedacht dat je zoveel kon leren van een paard en dat in zo'n korte tijd. Echt bijzonder. Food for thought.

 
 
Kijk hier voor het partnerprofiel van De Vrije Kameleon.