Nieuw:
Stap over en blijf genieten van voordeel
Stap over en blijf genieten van voordeel
21-09-2021 0

Miranda van Wilgen
Miranda van Wilgen
28-06-2021 0

Ga je mee wandelen ?
Ga je mee wandelen ?
09-06-2021 0

Rage Room FUN
Rage Room FUN
01-06-2021 0

Binnenhof in beeld
Binnenhof in beeld
22-05-2021 0

Schatgraven in de Zeeheldenbuurt

Posted by admin 03-07-2017 0 Comment(s) De buurt in,

 

In de Zeeheldenbuurt is de wereld zoals je wilt dat de wereld is, altijd en overal. Ontspannen, persoonlijk, mooi, beetje raar...


Door: Bert Vink

 

Ondanks dat de Zeeheldenbuurt de dichtst bevolkte wijk van Nederland is, heerst er in de buurt een zeer relaxte sfeer en is er een heerlijke mix van wonen en werken. Het winkelgebied van de Zeeheldenbuurt concentreert zich rond twee straten die organisch met elkaar verbonden zijn via de Zoutmanstraat en het centrale Prins Hendrikplein. De buurt is de laatste jaren uitgegroeid tot een buurt die een melange is van design en kunst, ambachtswerk, vintage and food. Zoals gezegd het leven is goed in de Zeeheldenbuurt.

 

 

Wie vanuit het centrum de Zeeheldenbuurt bezoekt, verlaat de drukte van de Mauritskade en betreedt via het Piet Heinplein een andere wereld. De zachte en vriendelijke wereld van de Zeehelden. De vibe van de Zeeheldenbuurt is anders dan die van het centrum die gedomineerd wordt door de formules en ketens. Hier is het de ondernemer die aan het roer staat. Hier komt alles rechtstreeks uit de harten van de mensen die hier hun domicilie hebben gekozen.

 

Food, Vintage, Craft & Art, Health

 

De Zeeheldenbuurt is een wijk met karakter die gebouwd is op 4 pijlers. Food, Vintage, Craft & Art, Health. Bijzondere cafés, slijterijen, lunchrooms en eetwinkels,  galerieën, kunstenaarsbenodigdheden en lijstenmakers, 2e handswinkels in alle soorten en maten en van alles op het gebied van body & mind. Ik schat dat wel tot 80% van de winkels tot één van deze categorieën gerekend kan worden.

 

 

De vier steekwoorden hebben Barro en Zoë op miraculeuze wijze samengebracht in hun conceptstore Bar en Zo. Hier vind je allerhande producten van lokale producenten, huisgemaakt biologische jams en chutneys van Floor, lokaal bier van Eiber of  grappige design robots. Allemaal hand-made (or brewed) in Den Haag. Dit combineren ze met bijzondere planten en vintage huisraad. En of dat niet genoeg is serveert Barro met veel passie een goede bak koffie. Het terras achter de winkel Bar en Zo is een klein paradijs.

 

Winkels met karakter

 

Naast Bar en Zo is Achtung Baby gevestigd. Hier selecteert  Nienke Bartoo met haar personal touch tweede hands baby- en kinderkleding.  Geen afgedragen spul maar bijzondere en mooie kinderkleding. Achtung Baby is één van de maar liefst 15 vintage winkels die de buurt rijk is. Allemaal met hun eigen specialisme of karakter. Je vindt er de doorsnee kringloopwinkel, maar ook serieus antiek. Er zijn winkels gespecialiseerd in 2e hands boeken, kleding of gitaren.  'Hannes koopt alles'  is een ouderwetse opkoper waar je nog de meest fantastische vondsten kan doen. En vind je er niets van je gading, je verlaat de winkel toch met een glimlach, want Hannes maakt met iedereen een praatje. Het is de vriendelijkheid die in de Zeeheldenbuurt bij zoveel ondernemers is terug te vinden. Het gaat hier allemaal net een beetje meer 'mañana'.

 

 

De Zeeheldenbuurt is namelijk ook een spirituele buurt. De buurt kent een breed aanbod van Yoga studio's, acupunctuur, meerdere massage salons en een spirituele wereldwinkel. Osho is nog steeds gevestigd op het centrale Prins Hendrikplein, waar niet voor niets ooit de Baghwan discotheek gevestigd was in het majestueuze gebouw waar nu de archeologische dienst van de gemeente is gehuisvest.

 

Betrokken en sociaal

 

Niet alleen de individuele spiritualiteit  komt aan z'n trekken in de Zeeheldenbuurt. Hier kijken ze ook naar elkaar om. In het ontmoetingscentrum van de Volharding is iedereen welkom die behoefte heeft aan een gesprek of een luisterend oor. Hier kan men terecht voor emotionele steun en praktische hulp in moeilijke tijden of situaties. Volharding Raad en Daad staat mensen bij in het verlies van een dierbare en biedt hulp aan mensen die moeite hebben met bijvoorbeeld hun persoonlijke financiën. Ook dat zijn de Zeehelden.

 

 

Ik sluit mijn wandeling door de buurt af met een bezoek aan het Namasté Cafe op het Prins Hendrikplein.  Op het plein spelen Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk  op het grote podium van het jaarlijkse Zeeheldenfestival; de jaarlijkse gathering van tout alternatief Den Haag.  Ik ga Namasté binnen en de klanken sterven weg in de vredige stilte van het café. Ik trakeer mezelf op een goede Latte Machiatto en een vers afgebakken speltbroodje met humus geroosterde groente en feta. En laat het me goed smaken.  Ik overdenk nog eens de buurt die ik zojuist heb bezocht. en denk ja... de wereld is goed in de Zeeheldenbuurt.